Poftiti, intrati si cumparati, avem de toate

Am lipsit din tara o saptamana si consider ca nu am pierdut nimic. La televizor ruleaza aceleasi reclame cu care ne-am obisnuit deja. Privindu-le cu atentie imi dau seama ca traim ca in paradis, totul este perfect, mancarea este eco, bio, …ce mai, sanatate curata.

Tocanita de lactate si pate-uri

Din reclame am aflat ca lactatele sunt facute „ca la tara”, vacutele noastre dau „cel mai bun lapte” iar branzeturile din „floarea laptelui” au gustul „de odinioara”. „Biscuitul preferat al laptelui” are culoarea asfaltului, iar „o felie de lapte” este mai sanatoasa ca laptele proaspat. Nu stiu cati dintre voi ati sesizat, dar in toate reclamele tv lactatele se fac „ca odinioara”.

Problema este ca odinioara, lactatele nu se faceau ca acum. Odinioara de exemplu, nu se faceau iaurturi cu fructe. Si tot in retetele alea de sute de ani, laptele praf nu era prezent in compozitie.

Toate firmele producatoare de pate, care au reclame tv, „tin la traditii”. Toti produc „bunatati autentice” facute „cu dichis” ca la conac, dupa „retete traditionale”, doar de ei stiute. „Din inima Ardealului”, asa cum doar ardelenii stiu sa faca, desigur.

Fie ca vorbim despre pateuri din ficat de porc, pui, rata, gasca …, problema e ca ficatul este prezent doar pe eticheta si in reclama, in cutie nu prea e. In unele cazuri mai fericite avem 24% ficat, restul fiind alte spurcaciuni si chimicale. Asta o fi reteta de pe vremuri? Asa faceau stramosii nostri pateurile, cu monoglutamat de sodiu, polifosfati si nitriti?

Eu inteleg faptul ca toti producatorii se bat in reclame pentru o mai buna pozitionare si pentru a castiga un segment mai mare din piata. Nu inteleg insa de ce ne mint. Trist este ca suntem dezinformati si credem tot ce vedem la televizor si daca a spus in reclama ca e 100% natural, ce rost mai are sa citim eticheta, mergem pe incredere.

poza: sursa

3 comments to Poftiti, intrati si cumparati, avem de toate

Leave a Reply